Voeding

De juiste basis

Bij Elementz train je je lichaam en hebben we oog voor jouw voedingspatroon. Door zowel intensieve beweging als gezonde en gebalanceerde voeding, kun je sneller je doelen bereiken. Wil je verantwoord afvallen? Of juist spiermassa kweken? D.m.v. voeding helpen wij jouw doelen bereiken. 

Want bij een gezonde leefstijl hoort niet alleen regelmatig sporten, maar ook gezonde voeding. Een optimale voeding is essentieel om goed te presteren tijdens en te herstellen na het trainen. Daarom is het van belang dat je lichaam de goede brandstoffen en bouwstoffen krijgt. 

Daarnaast kan voeding ook bijdragen aan een gezonder gestel en daarmee gerelateerde klachten voorkomen. Denk aan vermoeidheid, overgewicht, diabetes en stress. 

Maar welk dieet moet je nu volgen? Paleo? Ketogeen? Moermandieet? Atkins? Montignac? Sonja Bakkeren ? Macrobiotisch ? De waarheid ligt in het midden en het doel bepaalt waar je op moet letten. 

Er bestaan veel mythes rondom voeding. Maar vanuit wetenschappelijk oogpunt is het een stuk eenvoudiger te benaderen. Mensen zijn gemaakt om veel verschillende soorten voedsel te nuttigen. We hebben snijtanden om vlees mee te eten, kiezen om knollen, noten (en granen) te malen en onze voortanden zijn ideaal voor het eten van fruit en (blad)groenten. Alles wat je eet bestaat uit koolhydraten (zetmeel en suiker), eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen. En vergeet water niet! 

Je lichaam zet voedsel d.m.v. enzymen om in de belangrijkste bouwstenen: aminozuren, vetzuren en enkelvoudige suikers.

Je lichaam gebruikt enkel wat het nodig heeft en slaat de rest op als vet. Tenzij je traint, dan wordt je voedsel omgezet in spiermassa, mits je genoeg aminozuren binnenkrijgt (eiwitten). Gebruik je meer calorieën dan je eet, dan val je af. Eet je meer calorieën dan je verbruikt, dan kom je aan. Om je darmflora gezond te houden zijn vezels nodig, die voornamelijk in groentes en de omhulsels/vliesjes van granen en rijst zitten.

 

In de loop van duizenden jaren is ons voedingspatroon sterk veranderd. Niet iedereen heeft zich aangepast aan het moderne voedsel. Sinds we 400.000 jaar geleden vuur beheersen en ons voedsel konden verhitten is er veel veranderd. 

Granen (gluten) eten we pas zo’n 10.000 jaar. Dat lijkt lang, maar vanuit evolutionair oogpunt is dit een korte periode (zo’n 300 - 400  generaties). Ook melk is pas zo’n 7.500 jaar in zwang. Meer dan de helft van de wereldbevolking kan niet tegen verse melk. Overigens is dat percentage in West-Europa een stuk lager. En aardappelen zijn pas zo’n 400 jaar ingeburgerd in West-Europa. 

(Geraffineerde) suiker is een nieuwe vorm van voedsel, waar niet iedereen even goed tegen kan. Vroeger mocht je blij zijn als je 1 keer per jaar een honingraad in de vrije natuur tegenkwam, tegenwoordig kun je dagelijks het equivalent van meerdere honingraden verorberen. De lever en alvleesklier maken overuren en diabetes ligt op de loer. 

Ook transvetten kan bijna niemand goed verteren. En dan heb je nog de enorme waslijst aan chemische toevoegingen. Zij die nu wel of niet gezond? Mononatriumglutamaat (vetsin)? Nitriet, nitraat in worst en wijn? E-nummers? Bespoten groenten? Akkers met glyfosaat? Ingespoten vlees? Biologisch voedsel? Wat kun je nog eten? Wat is gezond? Ook zijn de spoorelementen in ons voeding steeds schaarser. Tomaten halen niet meer verschillende voedingsstoffen uit de grond, maar groeien zo hard mogelijk in een bak water. Kun je dat tekort aanvullen met supplementen? Moet je dat aanvullen met supplementen? 

Is een ei nu wel of niet goed voor je cholesterol? En is cholesterol überhaupt een slechte zaak? Is roomboter toch gezonder dan plantaardige margarines? Is varkensvlees echt zo slecht als wordt beweerd? 

Bij elementz kijken we naar je voedingspatroon en geven tips en alternatieven voor een gebalanceerde en gezonde levensstijl.

Wil je graag advies over gezonde voeding? Of heb je geen idee waar je moet beginnen? Elementz biedt persoonlijke voedingsbegeleiding aan. Dit omvat een intakegesprek, metingen, een gepersonaliseerd voedingsschema en dagelijkse begeleiding. Voor meer info, stuur een mail naar

Bewegen zit in ons DNA